دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences

اهمیت رعایت الگوی صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان

 | تاریخ ارسال: 1401/1/17 | 


                                      


اهمیت رعایت الگوی صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان
برای جلوگیری از عوارض روزه داری باید الگوی صحیح تغذیه در ماه رمضان رعایت شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، مائده مظفری نیا؛ کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص)، گفت: اگر در این ماه تغذیه خوبی نداشته باشیم، روزه نه تنها کمکی به سلامتی نخواهد کرد بلکه می تواند سلامتی فرد را تهدید کند.
وی افزایش چربی خون، اضافه وزن، یبوست و ضعف و خستگی شدید و اختلالات خواب و خلق و خوی را از عوارض عدم رعایت الگوی صحیح تغذیه در ماه رمضان برشمرد و افزود: در ایام روزه داری چیزی که حائز اهمیت است زمان بندی غذاخوردن، نوع موادغذایی مصرفی، رعایت گروه های غذایی و دهیدراته نشدن بدن هستند.
مظفری نیا ادامه داد: نوع موادغذایی که در سحر خورده می شود از لحاظ تامین انرژی و موادمغذی اهمیت زیادی درجلوگیری از دهیدره شدن و ضعف و خستگی دارد و باید مشابه ناهار یک وعده غذایی کامل باشد.
به گفته وی در این وعده نباید غذاهای سرخ کردنی و پر چرب مصرف شود. همچنین غذاهای پر نمک، پر ادویه و چرب باعث تشنگی شدید در روز می شوند؛ چون با مصرف زیاد نمک و چربی غلظت اجزای تشکیل دهنده این مواد در خون بالا می رود و بدن به عنوان یک مکانیسم دفاعی و تنظیمی منطقه، کنترل تشنگی را فعال می کند تا با مصرف آب، غلظت این مواد به حد نرمال برگردد.
این کارشناس تاکید کرد: مصرف زیاد چای و قهوه در وعده سحری نیز به علت خاصیت ادرارآوری توصیه نمی شود.
مظفری گفت: برای پیشگیری از افت سریع قندخون و گرسنگی زودهنگام، مصرف کربوهیدارت های پیچیده مثل نان سبوس دار، حبوبات و برنج قهوه ای یا برنج مخلوط با سبزیجات و حبوبات توصیه می شود. به عنوان مثال انواع پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات به همراه انواع گوشت و یا خورشت های کم چرب و کم نمک به همراه سالاد و سبزی خوردن و ماست برای وعده سحری مناسب هستند.
وی افزود: در روزه داری چون قندخون افت می کند، بدن نیاز به یک منبع انرژی به صورت گلوکز دارد تا کاهش قندخون در ساعت های روزه داری و ضعف را جبران کند؛ بنابراین خوردن یک غذای سبک و در عین حال پرانرژی در زمان افطار توصیه می شود.
مظفری یادآور شد: اگر فرد در افطار وعده حجیم و سنگین بخورد به علت اینکه زمان طولانی را گرسنه بوده، تندتر غذا می خورد و مکانیسم سیری کندتر اتفاق می افتد که همین موضوع سبب افزایش دریافت کالری وچاقی می شود.
وی گفت: باید در نظر داشت زولبیا و بامیه و به طور کلی  مواد شیرین و قندی از جمله حلوا و شله زرد در وعده افطار محدود مصرف شود به این علت که فرد زمان طولانی را گرسنه بوده و اگر با یک موادغذایی شیرین افطار خود را باز کند باعث افزایش سریع قندخون و به دنبال آن افت سریع شده و فرد دچار یک هیپوگلیسمی (افت خون) یا ضعف مجدد می شود که در این صورت اشتهای فرد بیشتر و منجر به دریافت کالری بیشتر و چاقی می شود.
به توصیه این کارشناس مناسب است، برای شروع وعده افطار یا شکستن روزه مایعات گرم مثل آب یا چای کم رنگ و یک واحد میوه مثل ۲ تا ۳ عدد خرما میل شود. به دنبال آن می توانید یک وعده کوچک و سبک مثل نان و پنیر و سبزی، سوپ جو و سبزیجات، حلیم بدون روغن همراه با دارچین، فرنی، سیب زمینی آب پز و تخم مرغ مصرف کنید.
مظفری افزود: مصرف میوه و سبزیجات هم در این وعده می تواند برای تامین آب و فیبر و ویتامین های مورد نیاز و پیشگیری از یبوست مفید باشد. بهتر است سبزیجات به صورت خام مصرف کنید چون در اثر پختن سبزی ها درصد آب آنها کاهش می یابد.
وی تاکید کرد: خوردن آش های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و حبوبات دارد برای وعده افطار در افراد دارای مشکلات گوارشی دارند، توصیه نمی شود.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان حضرت رسول (ص) با بیان اینکه حدود یک الی یک و نیم ساعت بعد از افطار شام میل شود، ادامه داد: وعده شام هم مثل سحری باید یک وعده غذایی کامل و شامل همه گروه های غذایی مانند نان و غلات، انواع گوشت، مرغ و ماهی، سبزیجات و لبنیات باشد. به عنوان مثال کوکو و کتلت کم روغن یا خوراک های مختلف به همراه نان سبوس دار و ماست یا دوغ و سالاد یا سبزی برای این وعده مناسب است.
وی افزود: همچنین برای کسانی که دچار اختلال خواب هستند پیشنهاد می کنیم از نوشیدنی هایی چون شربت خاکشیر یا تخم شربتی یا آب لیموی تازه و عرقیجات بدون شکر استفاده کنند که هم منجر به هیدارته شدن بدن و هم بهبود کیفیت خواب آنها می شود.
مظفری با بیان اینکه میان وعده قبل خواب به عنوان تکمیل کننده کفایت تغذیه در طول روز لازم است، یادآور شد:  اگر فرد در طول روز از گروه لبنیات و میوه و مغزیجات کم استفاده کرده در این وعده جبران شود. همچنین مصرف بادام و مویز همراه با شیر قبل خواب می تواند، به بهبود خواب کمک کند.
به گفته وی برای تامین آب بدن و رفع تشنگی در ماه رمضان مصرف ۴ تا ۶ لیوان آب در فاصله  افطار و سحر و استفاده از میوه و سبزیجات بهترین نتیجه را دارد. اما نباید مقادیر بالای آب را در زمان کوتاهی بنوشید چرا که سیستم بدن شروع به دفع آن می کند. بهترین روش برای مصرف آب به این صورت است که در هر ساعت ۱ یا ۲ لیوان آب بنوشید، با این کار به بدن خود اجازه می دهید که مقادیر مورد نیاز آب را ذخیره کرده و کمبود آب بدن را جبران کند. در ضمن نوشیدن مایعات خیلی سرد برای سیستم گوارش مضر بوده و بهتر است آب را به صورت ولرم یا خنک بنوشید.
مظفری در پایان یادآور شد: بهترین زمان برای فعالیت بدنی با شدت متوسط بعد از سحر یا بعد از یک صرف یک افطار سبک توصیه می شود.
 

دفعات مشاهده: 578 بار   |   دفعات چاپ: 80 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

چگونه روزه را باز کنیم؟

 | تاریخ ارسال: 1401/1/24 | 
                                                                                                                                                                                                                                                  
پزشک و متخصص طب ایرانی مطرح کرد 

چگونه روزه را باز کنیم؟
پزشک و متخصص طب ایرانی گفت: در روزه داری مخاط دستگاه گوارش انسان، خشک می شود و معده تحمل هضم یک غذای سنگین را در زمان باز کردن روزه ندارد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر ناصر رضایی پور با بیان اینکه عمل به توصیه های طب ایرانی در ماه مبارک رمضان می‌تواند بهره های مادی و معنوی این ماه عزیز را بیشتر کند، گفت: گرسنگی و تشنگی یکی از عوارض طبیعی روزه داری است، یادمان باشد که فلسفه طبی روزه داری تحمل کمی گرسنگی و تشنگی است و نباید آنقدر بخوریم و بیاشامیم تا گرسنه یا تشنه نشویم. اما برای کاهش گرسنگی باید در طول سال هم رژیم غذایی مناسبی داشته باشیم یا دست کم از چند روز مانده به رمضان با تنظیم رژیم غذایی و کاهش حجم غذا به استقبال روزه داری برویم.
 این پزشک و متخصص طب ایرانی افزود: در یک روزه داری مناسب توقع داریم بسیاری از افراد دست کم نیم تا یک و نیم کیلو کاهش وزن داشته باشند ولی این کاهش وزن جز در افراد چاق نباید زیاد و ناگهانی(بیش از سه کیلو) باشد. از این نگاه روزه داری یک تدبیر درمانی است مثلا بیش از هر داروی ضد چاقی  و چربی سوز موجب دفع مواد خام و زائد بدن، کاهش وزن و سایز و معتدل شدن مزاج بدن می شود.
وی با تأکید بر اهمیت خوردن وعده سحری، اظهار داشت: با نخوردن سحری معده انسان به مدت زیادی خالی میماند که به ویژه در افراد مستعد میتواند موجب بدبویی دهان، سردرد و دردهای عضلانی، کاهش وزن شدید و زیان بار و مشکلات گوارشی جدی  شود که گاه تا ماهها و سالها گریبان گیر فرد خواهد بود. برخی افراد هم به خیال کاهش وزن سحری نمیخورند ولی پژوهش ها نشان داده اند معمولا در چنین حالتی افراد افطاری را با ولع و حجم بیشتر میخورند که موجب ناکامی در کاهش وزن یا حتی افزایش آن می شود. 
رضایی پور در خصوص تدابیر طب ایرانی در کاهش تشنگی ناشی از روزه داری، بیان کرد: در وعده های سحر و افطار باید از خوراکی های سرخ کردنی و چرب، خوردنی های عطش آور چون بادنجان، کشک، ماکارونی، لازانیا، ماهی، کنسروها و مصرف شیرینی ها به ویژه شیرینی های قنادی چون زولبیا و بامیه یا پشمک پرهیز کرد.
وی افزود: همچنین می توان با خوردن خوراک های دارای آلوبخارا، تمر هندی و زرشک، نوشیدن شربت های سرکه شیره، سکنجبین، شربت آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب یا آب آلو، نوشیدن عرق کاسنی به تنهایی یا همراه با یک قاشق چای خوری تخم خرفه و نوشیدن ماء الشعیر طبی به جای آب و چای از ایجاد تشنگی زیاد در طول روز پیشگیری کرد.
رضایی پور تصریح کرد: همچنین اسپری کردن گلاب خنک در فضای اتاق ، بوییدن سیب، خیار، لیمو و گلاب به کاهش تشنگی کمک می کند.
وی با اشاره به شرایط خاص ماه رمضان و همچنین مراسم عبادی و توصیه به شب زنده داری و تغییر ساعات خواب، گفت: حدود دو تا سه ساعت پس از افطار سبک بخوابید و از بیدار ماندن تا سحر پرهیز کنید. دست کم ۱-۱/۵ ساعت برای وعده سحر وقت بگذارید و پس از سحر نیز ۱-۲ ساعت بیدار باشید و از خوابیدن بلافاصله پس از نماز صبح بپرهیزید. ساعات نخستین روز تا ظهر زمان مناسبی برای مطالعه و درس خواندن هستند.
وی افزود: در صورت احساس ضعف شدید یا عطش شدید در طول روز استراحت کنید ولی تلاش کنید این خواب حدود میانه روز باشد که هوا گرم است و تا جایی ممکن از خوابیدن در نزدیکی غروبآفتاب بپرهیزید. خواب روزانه باید در محیطی ساکت، تاریک و با تهویه مناسب باشد..

چگونه روزه را باز کنیم
وی گفت: در روزه داری مخاط دستگاه گوارش انسان، خشک می شود و معده تحمل هضم یک غذای سنگین را در زمان باز کردن روزه ندارد. به همین دلیل، پس از روزه ای طولانی مناسب است که افطار خود را با یک نوشیدنی گرم و ترجیحا کمی شیرین و یک غذای سبک و ساده و زودهضم آغاز کنیم.
رضایی پور افزود: استفاده سنتی از آب جوش چای کمرنگ، شیر گرم و شربت عسل  گرم به عنوان نوشیدنی ناظر به همین آموزه طبی است، البته شاید بی اغراض بتوان گفت که بهترین گزینه برای افطار خرما با یک نوشیدنی گرم است که ضمن افزایش سریع قند خون و رفع ضعف ناشی از افت آن با اصلاح وضعیت اشتها موجب جلوگیری از پرخوری می شود. کشمش و انجیر و عسل نیز می توانند جایگزین خرما شوند.
وی در ادامه گفت: یکی دیگر از توصیه های رایج زمان افطار گشودن روزه با کمی نمک است که معده های سرد و تر موجب تقویت هاضمه و دفع رطوبات لزج دستگاه گوارش می شود. البته در این مورد باید رعایت حال فرد و بیماری های وی را نیز کرد. همچنین اگر فرد معده گرم و خشک داشته باشد یا در اثر روزه داری دچار گرمی و خشکی معده شده باشد لازم است از این کار پرهیز کند.

دفعات مشاهده: 695 بار   |   دفعات چاپ: 65 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

درخشش محققان ایرانی در جمع متخصصان جهانی چاقی

 | تاریخ ارسال: 1401/1/22 | 
درخشش محققان ایرانی در جمع متخصصان جهانی چاقی
پایگاه Expertscape افراد و موسسات را بر اساس تخصص آنان در بیش از ۲۹ هزار موضوع زیست‌پزشکی رتبه بندی می‌کند که در آن متخصصان ایرانی نیز معرفی شدند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه به نقل از وبدا، پایگاه Expertscape تمام نشریات پزشکی که در پایگاه کتابخانه پزشکی MEDLINE نمایه شده‌اند؛ بررسی می‌کند و هر نویسنده را با توجه به تعداد نوع مقالاتی که هر متخصص در مورد شرایط، بیماری‌ها و درمان منتشر کرده، رتبه‌بندی می‌کند.
این پایگاه در جهت کمک به جستجوی آگاه‌ترین پزشکان و متخصصان بهداشت در سطح جهانی طراحی شده است و افراد و موسسات را بر اساس تخصص آنان در بیش از ۲۹ هزار موضوع زیست‌پزشکی رتبه بندی می‌کند.
در این پایگاه متخصصانی معرفی می‌شوند که در تلاشند تا دانش خود را به جهانیان بیاموزند.
همزمان با آغاز هفته جهانی وزن سالم، این پایگاه با انتشار توئیتی از دکتر باقر لاریجانی به عنوان یک متخصص جهانی در زمینه چاقی نام برد.
سکینه شب بیدار،  امیر حسین صاحبکار، پروین میرمیران،  حامد کردورکانه،  فریدون عزیزی،  لیلا آزاد بخت،  رویا کلی شادی، مصطفی قربانی،  نازلی نمازی، فهیمه حقیقت دوست، مهدیه عباسعلیزاد فرهنگی، کوروش جعفریان، محمدجواد حسین‌ زاده عطار، محمد کرمان ساروی، احمد اسماعیل زاده، علیرضا استادرحیمی، سعید شعار، علیرضا میلاجردی، هلدا توتونچی، خدیجه میرزایی، فرهاد حسین‌زاده، عبدالرضا پازوکی، علیرضا خلج، عطیه میرزابابایی، گلاله اصغری، مریم برزین، هانیه سادات اجتهد، شهاب علیزاده، شیرین حسنی رنجبر، مریم کاظمی، مریم غلامعلی زاده و سعید دعایی از دیگر متخصصان ایرانی در بخش چاقی هستند که در این سایت در فهرست جهانی متخصصانی که فعالیت ها، مقالات و تحقیقات زیادی در زمینه چاقی داشتند، معرفی شدند.

                                                                                      
 

دفعات مشاهده: 1155 بار   |   دفعات چاپ: 106 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

فرا رسیدن ماه رمضان ماه مهمانی خدا مبارک باد

 | تاریخ ارسال: 1401/1/14 | 
فرا رسیدن ماه رمضان ماه مهمانی خدا مبارک باد



 

دفعات مشاهده: 869 بار   |   دفعات چاپ: 66 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

فرا رسیدن اعیاد شعبانیه بر همه عاشقان مبارک باد

 | تاریخ ارسال: 1400/12/15 | 
فرا رسیدن سه روز بزرگ و مقدس، میلاد بزرگ سالار شهیدان، حسین فاطمه؛ علمدار کربلا، ابوالفضل العباس و حضرت امام زین العابدین بر همه عاشقان مبارک باد.


                                                                                                                                

دفعات مشاهده: 773 بار   |   دفعات چاپ: 47 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر